Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Orosal 65 1 kesica

*fotografije su informativnog karaktera i mogu se razlikovati od ambalaže proizvoda

Orosal 65 1 kesica

Šifra proizvoda: 11148

Galenika

Pakovanje: Kesica

PROIZVOD NIJE DOSTUPAN

Orosal 65 je kombinacija glukoze i elektrolita u optimalnom odnosu. Služi za nadoknadu tečnosti i elektrolita. Namenjen je deci svih uzrasta i odraslima. Rastvor Orosal 65 se koristi kod lakog i srednje teškog stepena dehidracije dece i odraslih sa prolivom i/ili povraćanjem.

Način upotrebe

Orosal 65 se priprema jednostavnim rastvaranjem sadržaja 1 kesice praška u 500 ml prokuvane i na sobnoj temperaturi ohlađene vode. Pripremljen rastvor upotrebljiv je 24 časa.

Dejstvo

Daje se u malim porcijama (kašičicom ili na gutljaj iz flašice, odnosno šolje). Povraćanje nije prepreka za primenu Orosala 65 i obično prestaje tokom perioda rehidracije. Prema stepenu dehidracije, odojče i malo dete treba da uzima Orosal 65 u dozi od 50-100 ml/kg t.m. tokom 4-6 sati. U poslednja 2 sata rehidracije daje se voda, a odojčetu i majčino mleko u količini od 50 ml/kg telesne mase. Ukoliko stanje normalne hidracije nije uspostavljeno, postupak se ponavlja na 6 sati
po istom principu. Pošto je korigovano stanje dehidracije, primena Orosala 65 se nastavlja dozom održavanja: 10 ml/kg t.m. za svaku prolivastu stolicu. Paralelno sa fazom održavanja stanja hidracije, počinje i normalna ishrana deteta. Odojčetu mlađem od 3 meseca faza održavanja stanja nakon rehidracije se ne sprovodi Orosalom 65, nego vodom, čajem i majčinim mlekom, odnosno odgovarajućom mlečnom formulom. Rehidracija i održavanje stanja normalne hidratisanosti veće dece i odraslih bazira se na
sličnom principu i srazmerno većem unosu Orosala 65, od 1-3 l/24 časa, pa i više. Teški oblici dehidracije zahtevaju intravensku nadoknadu tečnosti.

Orosal 65 se primenjuje i kod:

  • Realimentacije deteta sa akutnim enterokolitisom-razblaženje mlečne formule Orosalom 65
  • Prevencije i korekcije gubitka tečnosti kod opekotina
  • Nadoknade vode i elektrolita sondom kod bolesnika u komatoznom stanju u sklopu povrede centralnog nervnog sistema.
  • Oporavka organa za varenje kod bolesnika nakon dugotrajne totalne parenteralne ishrane

Dodatni opis

Orosal 65 ne smeju koristiti osobe sa:

  • Smanjenom funkcijom bubrega
  • Povišenom koncentracijom kalijuma u krvi
  • Alkalozom
  • Bolesnici sa visokim krvnim pritiskom, srčanom slabošću, otocima i šećernom bolešću, za nadoknadu tečnosti i elektrolita, mogu koristiti rastvor Orosal 65, samo pod nadzorom lekara.Kod bolesnika sa poremećajem gutanja (povrede i oboljenja centralnog nervnog sistema i dr.)
  • Orosal 65 se može dati sondom
0