Efektivnost je osnovana na svojstvima komponenti, koje se međusobno dopunjavaju i zajedno pojačavaju dejstva. Hondroitin sulfat i glukozamin hidrohlorid su osnovne komponente tkiva hrskavice i prirodna su zaštita (hondroprotektori) ćelija hrskavice. Zajednička primena hondroitina i glukozamina najbrže obezbeđuje zasićivanje organizma hondroprotektorima, u odnosu na dejstvo svake od komponenti posebno, a ima i veći klinički efekat. Hondroprotektori obezbeđuju ishranu i vitalnost hondrocita, usporavaju degradaciju obolelih tkiva hrskavice i stimulišu obnovu površina hrskavice.
Kapsaicin – ekstrakt crvene paprike povećava brzinu fermentnih reakcija, poboljšava cirkulaciju i metabolizam, povećava elastičnost vezivnog tkiva i mišića, blokira sindrom bola i daje dugotrajni efekat zagrevanja.
Vitamini B grupe regulišu oksidaciono-restauracione reakcije, imaju važnu ulogu pri predaji nervnog impulsa i u reakcijama aerobnog metabolizma, imaju pozitivan uticaj na nervno-reflektornu regulaciju.