menu
contact
user
cart
PODRŠKA: 063 550 770
  • Now-Lysine 100x500mg

Now-Lysine 100x500mg

Šifra proizvoda: 2641

Lizin je jedna od dvadeset esencijalnih aminokiselina koje se prirodno nalaze u proteinima životinjskog porekla i u izuzetno malim koncentracijama može naći u proteinima iz žitarica. Neophodan je za stvaranje antitela, hormona, enzima i vezivnog tkiva. Važan je za pravilan rast i razvoj skeleta kod dece, a kod odraslih učestvuje u ugradnji kalcijuma u kosti, tj. pomaže apsorpciju i skladištenje kalcijuma. Učestvuje u stvaranju kolagena i drugih vlaknastih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva. Prirodni izvori lizina su: riba, mleko, sir, meso, kvasac, pasulj, soja.

Lizin se godinama smatrao aminokiselinom neophodnom isključivo za suzbijanje herpesa i groznica izazvanih ovim virusom. Ali istraživanja su utvrdila da je on i veoma važan faktor u ubrzanoj sintezi mišićnih proteina tokom stvaranja mišićne mase, jer, zajedno sa drugim aminokiselinama, predstavlja gradivni blok za sve proteine u organizmu. Zbog svog udela u stvaranju kolagena za vezivna tkiva, lizin je značajan za oporavak od povreda i operacija. U medicinskim studijama utvrđeno je da se kod osoba koje su uzimale lizin u obliku suplemenata, povećala apsorpcija kalcijuma i smanjila njegova ekskrecija iz organizma. Stoga naučnici smatraju da bi lizin mogao da smanji rizik od nastajanja osteoporoze. Lizin može da bude koristan za:

- smanjenje rizika od pojave herpes simpleks infekcije
- jačanje imuniteta
- poboljšanje koncentracije
- smanjenje umora
- ubrzavanje oporavka sportista nakon treninga i povreda
- zajedno sa metioninom, vitaminima C, B-1, B-6 i gvožđem, učestvuje u sintezi karnitina, sagorevanju i pretvaranju masti u energiju

Starije osobe, naročito muškarci, imaju povećane potrebe za lizinom. Nedostatak lizina može prouzrokovati smanjenu sintezu proteina, što ima za posledicu stanja kao što su: umor, mučnina, vrtoglavica, opadanje kose, anemija, zapaljenske promene na očima i uopšte slabljenje imuniteta.

NOW Foods proizvodi lizin koji nije životinjskog porekla, pa je pogodan za upotrebu i za vegetarijance. Lizin je korisno uzimati u kombinaciji sa aminokiselinom L-prolinom, cinkom ili biljnim imuno formulama.

Proteini, kao što je kazein, koji imaju visoke koncentracije lizina u odnosu na arginin, mogu se dovesti u vezu sa povišenim nivoom holesterola, pa osobe koje pate od hiperholesterolemije, a žele da uzimaju suplemente lizina, treba da budu svesne ove činjenice.

Pakovanje:
Bočica
Količina
100 tableta
Tip preparata:
Tablete
922,54 RSD

NAČIN UPOTREBE

1 tableta 1 do 3 puta dnevno, uz ili između obroka sa vodom. Lizin ne treba uzimati sa proteinskim napicima kao što su mleko, jogurt i sl.